Informatii utile pentru pacienti si apartinatori
Informatii utile pentru pacienti si apartinatori
Bagajul pentru spital
Va rugam ca la internare sa aveti cu dumneavoastra urmatoarele:
- Document de identitate, card de sanatate, bilet de trimitere
- Documente medicale din trecut care pot fi relevante pentru internarea actuala (bilete de externare, scrisori medicale, recomandari cu privire la tratamentul bolilor cronice de care suferiti)
- Medicamente personale in masura in care urmati alte tratamente decat cele psihiatrice. Spitalul asigura tratamentul pentru bolile dumneavoastra psihice si pentru eventuale situatii de urgenta aparute pe parcursul internarii.
- Obiecte de igiena personala – prosop, periuta si pasta de dinti, sapun, hartie higienica, piepten. In situatia unei internari in urgenta care v-a impiedicat sa va asigurati obiectele de igiena personala, acestea pot fi asigurate de catre spital. Va rugam sa va adresati in acest sens personalului de ingrijire
- Lenjerie de corp
- Pijamale sau trening (2 perechi) si halat de spital (acestea pot fi asigurate la nevoie si de catre spital)
- Ochelari, aparat auditiv, dispozitive de sprijin pentru mers (cadru etc.) daca este cazul
- Unele obiecte posibil vatamatoare NU sunt permise pe parcursul internarii (vesela din sticla, lame, cutite etc)
- Este preferabil sa nu luati cu dumneavoastra la spital obiecte de valoare. In cazul in care va prezentati la spital cu obiecte de valoare, le puteti lasa familiei sau preda in custodia spitalului la internare (vi se va elibera un proces verbal, pe care il veti prezenta la externare pentru ridicarea bunurilor dumneavoastra). Nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele bunuri de valoare pe care decideti sa le pastrati asupra dumneavoastra pe parcursul internarii.
Reprezentantul conventional
In cazul in care aveti capacitate deplina de exercitiu va puteti prezenta la spital insotit de un reprezentant conventional. In urma semnarii unei conventii de reprezentare, aceasta persoana va poate reprezenta in relatie cu personalul medical pe parcursul internarii.
Tinuta de spital
La internare, hainele de strada sunt preluate de catre familia pacientului sau predate catre garderoba spitalului.
Pe parcursul internarii pacientii vor purta tinuta de spital (pijamale sau trening si halat de spital). Efectele pot fi personale sau pot fi asigurate de catre spital.
Lenjeria de corp se schimba zilnic iar pijamalele / treningul la maxim 4 zile sau mai des daca este necesar. La schimbarea hainelor, efectele asigurate de spital vor fi predate catre infirmieri in vederea igienizarii prin serviciul extern de spalatorie.
In cazul in care pacientul opteaza pentru tinuta de spital personala se vor asigura minim doua schimburi pe saptamana iar efectele vor fi preluate de catre familie pentru igienizare (pentru a preveni ratacirea acestora in cursul procedurilor de spalare si igienizare).
Alimentele personale
Spitalul asigura o alimentatie rationala, conform recomandarilor igieno-dietetice specifice bolilor de care suferiti.
In situatia in care beneficiati de suplimente alimentare asigurate de catre familie sau achizitionate pe cont propriu pe parcursul internarii, sunteti rugati sa prezentati personalului medical alimentele pentru examinare, in vederea prevenirii unor situatii neplacute pe parcursul spitalizarii (toxiinfectii alimentare, accidente in cazul pacientilor cu tulburari de deglutitie etc.)
Pentru a preveni alterarea alimentelor si aparitia insectelor daunatoare va rugam sa nu pastrati alimentele personale in salon. Acestea pot fi pastrate in punga etichetata la frigiderul din oficiul alimentar. Adresati-va in acest sens asistentelor medicale sau infirmierilor.
Consumul de alcool si cafea
Consumul de bauturi alcoolice este stricti interzis pe parcursul spitalizarii. De asemenea, este interzisa introducerea de bauturi alcoolice in incinta unuitatii.
Consumul de cafea este permis in limita a o ceasca pe zi, dimineata. Anumite bauturi cum ar fi cafeaua si alte bauturi cu continut ridicat de cofeina pot fi nerecomandate in cazul in care suferiti de anumite boli. Va rugam sa va informati la medicul dumneavoastra cu privire la recomandarile specifice in cazul dumneavoastra.
Insotitorul
Pe parcursul internarii, pacientii pot beneficia de insotitor permanent, contra cost (tarifele pentru cazare si masa sunt afisate la camera de garda si pe site-ul spitalului) sau gratuit in cazul pacientilor cu handicap accentuat sau grav care au dreptul la insotitor.
Externarea
Data externarii este stabilita de medicul dumneavoastra curant, in functie de evolutia bolii dumneavoastra. Veti fi informat cu privire la durata estimata a internarii inca de la momentul in care va internati iar data exacta va va fi anuntata cu cel putin 24 de ore inainte de externare. Puteti solicita externare la cerere inainte de data stabilita de catre medicul dumneavoastra curant. Cererea va va fi aprobata in situatia in care starea dumneavoastra nu prezinta riscuri semnificative pentru dumneavoastra sau pentru alte persoane.
Internarea nevoluntara
In anumite situatii, cand o persoana cu boli psihice risca prezinta risc de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane, aceasta poate fi internata impotriva vointei sale, in urma unei solicitari, in conformitate cu legea 487/2012 si a normelor sale de aplicare (OMS 488/2016). Internarea nevoluntara va fi revizuita de catre o comisie formata din 2 medici psihiatri si un medic de alta specialitate sau un reprezentant al societatii civile si ulterior supusa aprobarii instantei.
Vizitele
Pe parcursul internarii, pacientii pot fi vizitati in timpul programului de vizita afisat pe site-ul spitalului si la camera de garda. Vizitele in afara programului de vizita sunt permise doar cu acordul medicului curant. Pacientii pusi sub interdictie pot fi vizitati de catre alte persoane doar cu acordul reprezentantului legal. Vizitele pot fi limitate in anumite perioade din motive epidemiologice.
Vizitatorii se vor identifica la agentul de paza la intrarea in incinta spitalului si vor primi un ecuson pe care il vor purta la vedere pe toata durata sederii in spital si pe care il vor inapoia pazei la parasirea spitalului. De asemenea, vor anunta vizita personalului medical (asistenta medicala) din sectie, in vederea inregistrarii.
Vizitatorii sunt rugati sa aiba un comportament civilizat, sa respecte regulile spitalului si sa evite conflictele cu pacientii. In cazul incalcarii regulilor de mai sus, personalul medical poate solicita incetarea vizitei.
Parasirea spitalului pe parcursul internarii
Pe durata spitalizarii, pacientii pot fi invoiti pe perioade limitate, cu acordul medicului curant, doar in situatia in care medicul considera ca invoirea nu reprezinta un risc pentru pacient sau pentru alte persoane. In situatia unei invoiri respectati ora limita de revenire in spital conform solicitarii medicului curant.
Parasirea spitalului pe parcursul internarii fara avizul medicului duce la externare.
Parasirea spitalului fara avizul medicului de catre un pacient internat nevoluntar este interzisa si duce la sesizarea politiei si a instantei.
Costul internarii
Serviciile medicale sunt gratuite in conditiile stabilite prin Contractul-Cadru in vigoare si prin Normele de aplicare ale Contractului-Cadru. Anumite servicii medicale (ex: serviciile la cerere, serviciile din pachetul de baza in cazul pacientilor neasigurati) nu se deconteaza de catre Casa de asigurari si vor fi achitate de catre pacient. Tarifele pentru astfel de servicii sunt afisate la Camera de garda si pe site-ul spitalului.
Pentru decontarea serviciilor medicale de catre Casa de asigurari este obligatorie semnarea cu Cardul de sanatate in cazul pacientilor care au un card emis sau cu adeverinta inlocuitoare in cazul pierderii cardului. Pentru pacientii pusi sub interdictie, reprezentantul legal va declara acest lucru la Casa de asigurari iar serviciile se semneaza cu cardul reprezentantului legal. Neprezentarea Cardului de sanatate sau adeverintei inlocuitoare duce la imposibilitatea decontarii serviciilor medicale, acestea urmand a fi achitate de catre pacient.